Delší doba kojení snižuje konzumaci ultrazpracovaných potravin v předškolním věku

Rubriky:

Kojení je spojené s mnoha prospěšnými vlivy na dítě, a to i takovými, které by člověk nečekal. V této studii autoři zjišťovali, zda délka kojení může snížit konzumaci ultrazpracovaných potravin u 806 dětí mezi čtyřmi až pěti lety. Ultrazpracované potraviny jsou průmyslově zpracované potraviny, které jsou často příčinou zdravotních obtíží, jejich konzumace zvyšuje riziko obezity, srdečně-cévních nemocí atd. Ve studii bylo 84 % dětí kojeno.

Čím delší dobu byly děti kojené, tím menší množství ultrazpracovaných potravin denně konzumovaly. Děti kojené déle než šest měsíců měly o více než 40 % nižší energetický příjem z ultrazpracovaných potravin než nekojené děti. Děti konzumovaly více ovoce, zeleniny, doma připravené stravy z prvosurovin, a navíc s větší ochotou.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212267223002885

12.6.2023; Holmannová