Bílkoviny v mateřském mléce a pravděpodobnost alergické reakce zprostředkované IgE u dítěte během kojení

Rubriky:

Do mateřského mléka prostupují látky ze stravy matky, a to včetně bílkovin, které mohou vyvolat alergickou reakci u kojeného dítěte. Tato reakce bývá vyvolána přítomností protilátek IgE proti určité bílkovině v krvi dítěte.

V této práci se autoři zaměřili právě na spouštěče alergické reakce v mateřském mléce. Autoři pracovali s daty několika velmi kvalitních studií, ve kterých bylo zjištěno, že do mateřského mléka pronikají bílkoviny kravského mléka, vaječného bílku, arašídů a pšenice, popř. jejich kombinace.

Zajímavé však bylo, že všechy zjištěné potenciální potravinové alergeny byly v mateřském mléce ve velmi nízké koncentraci, která není schopná vyvolat alergickou reakci. Pravděpodobnost, že by došlo při kojení k alergické reakci zprostředkované IgE protilátkami u dětských alergiků, pokud matka konzumuje potraviny s alergenem, je ≤ 1 : 1 000 pro mléko, vejce, arašídy a pšenici. Výsledky tedy ukazují, že do mateřského mléka mohou pronikat alergeny z potravy, kterou konzumuje matka, ale riziko, že spustí alergickou reakci u alergického dítěte, je malé.

Pokud máte dotazy ohledně alergií či mateřského mléka, můžete se obrátit na nás. Rádi vám odpovíme.

Zdrooj:Food proteins in human breast milk and probability of IgE-mediated allergic reaction in children during breastfeeding: a systematic review

7.2.2022; Holmannová