Antioxidanty v mateřském mléce v různých fázích kojení a v umělém mléce

Rubriky:

Oxidační stres vzniká v těle při mnoha procesech, metabolismu, zánětech, po vystavení škodlivinám. Volné radikály poškozují buňky, včetně DNA, a proto má organismus mechanismy, jak volné radikály neutralizovat. Pokud jich je však větší množství, už to není možné. Je tedy vhodné tělu dodávat antioxidanty. Mateřské mléko obsahuje antioxidanty, fenolové sloučeniny. Bylo jich identifikováno 26, hlavně se jedná o fenolové kyseliny.

Autoři sledovali koncentraci antioxidantů v mateřském mléce v průběhu laktace a také v umělém mléce. Ukázalo se, že množství antioxidantů v mateřském mléce se během celého období kojení příliš nemění, tj. je stejné v kolostru i zralém mléce. Množství antioxidantů v mléce bylo vyšší u matek, které se stravovaly středomořskou dietou. Důležitým zjištěním je, že mateřské mléko má vyšší antioxidační kapacitu než umělá výživa. Navíc se lišilo i zastoupení fenolových antioxidantů. V mateřském mléce je hodně hydroxybenzoových kyselin, zatímco v umělé výživě dominují kyseliny hydroxyskořicové. Není asi překvapivé, že mateřské mléko má vyšší antioxidační aktivitu než umělá výživa a je tedy pro dítě lepší volbou.

Zdroj: Study of the phenolic compound profile and antioxidant activity of human milk from Spanish women at different stages of lactation: A comparison with infant formulas

17.05.2021, DH