Vliv typu stravy kojenců na složení střevního viromu

Rubriky:

Všichni jsme určitě slyšeli o střevním mikrobiomu či mikrobiotě. Pod tímto pojmem si většinou představíme společenstva bakterií, která obývají střevo. To je však mýlka. Mikrobiota není složená jen z bakterií, ale také virů, hub a parazitů. Ze studií jasně víme, že složení stravy výrazně ovlivňuje složení střevní mikrobioty, co se její bakteriální části týká. Tato studie se zaměřila na to, jak strava ovlivňuje složení virové složky mikrobioty, tedy viromu.

Viry nacházející se ve střevě jsou bakteriofágy, které mohou napadat a zabíjet určité druhy bakterií. Mohou tak výrazně regulovat složení bakteriální složky mikrobioty. Byly porovnány viromy dětí, které byly krmeny umělou výživou a těch, které byly kojené. Ukázalo se, že kojení, díky virům přítomným i v mateřském mléce, může vést k vyšší rozmanitosti střevního viromu kojenců. Vysoce rozmanitý střevní virom pomáhá udržovat správné zrání střevního mikrobiomu, což je nesmírně důležité pro celkové zdraví dítěte a posléze také dospělého člověka. Dalším poznatkem bylo, že stejné druhy virů se mohou ve střevě dětí kojených a krmených umělou výživou nacházet v různém množství. U dětí krmených umělou výživou byly výrazněji zastoupeny viry Siphoviridae, to znamená ovlivnění složení mikrobioty z hlediska bakterií. Studie tedy ukazuje, že způsob stravování kojenců do šesti měsíců ovlivňuje střevní mikrobiotu, a to i skrze změnu viromu.

Zdroj:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmv.70344

14.4.2025; Holmannová