Složení mateřského mléka vegetariánek, veganek a žen konzumujících maso
Narůstá počet lidí, kteří se vyhýbají potravinám živočišného původu. Autory studie zajímalo, zda má stravovací režim kojící osoby vliv na složení mateřského mléka. Mateřské mléko, jeho složení ovlivňuje vývoj a zdraví dítěte. Autoři studie analyzovali složení mateřského mléka 92 žen konzumujících živočišné potraviny (žp) a 20 vegetariánek a veganek (veg). Zaměřili se na nutrienty důležité pro vývoj dítěte. Byly porovnány výsledky veg vs. žp. Nejprve autoři hodnotili příjem kyseliny dokosahexaenové (DHA), její koncentraci v krvi a v mateřském mléce. Veg příjímaly denně 0,11 g, zatímco žp 0.38 g DHA. V krvi měly kojící ženy hodnoty DHA 0,37 vs. 0,83 % a v mateřském mléce hodnoty 0,15 vs. 0,33 %. Dále byla zkoumána hladina vitamínu B12 (kobalaminu).
V mléce veg bylo 545,69 pM a v mléce žp 482,89 pM. Je však důležité zmínit, že 85 % veg užívalo potravní doplňky s vitamínem B12. Třetím sledovaným parametrem byla hladina fosfatidylcholinu a hodnoty byly 26,88 vs. 30,55 %. Autoři také testovali hladiny jódu, které byly 126,42 vs. 159,22 µg/l. U sledovaných nutrientů je vidět, že veganky a vegetariánky mají v mléce nižší hodnoty než ženy konzumující také živočišné produkty. Jedině vitamin B12 byl vyšší v mléce veganek a vegetariánek, ale to bylo dáno tím, že jej doplňují potravními doplňky. Kojící ženy, a zejména veganky a vegetariánky, by tedy měly doplňovat nejen vitamín B12, ale také DHA a jiné nutrienty, aby zajistily dítěti vše, co potřebuje.
https://doi.org/10.3390/nu15081855
24.4.2023; Holmannová