Složení mateřského mléka vegetariánek, veganek a žen konzumujících maso

Rubriky:

Narůstá počet lidí, kteří se vyhýbají potravinám živočišného původu. Autory studie zajímalo, zda má stravovací režim kojící osoby vliv na složení mateřského mléka. Mateřské mléko, jeho složení ovlivňuje vývoj a zdraví dítěte. Autoři studie analyzovali složení mateřského mléka 92 žen konzumujících živočišné potraviny (žp) a 20 vegetariánek a veganek (veg). Zaměřili se na nutrienty důležité pro vývoj dítěte. Byly porovnány výsledky veg vs. žp. Nejprve autoři hodnotili příjem kyseliny dokosahexaenové (DHA), její koncentraci v krvi a v mateřském mléce. Veg příjímaly denně 0,11 g, zatímco žp 0.38 g DHA. V krvi měly kojící ženy hodnoty DHA 0,37 vs. 0,83 % a v mateřském mléce hodnoty 0,15 vs. 0,33 %. Dále byla zkoumána hladina vitamínu B12 (kobalaminu).

V mléce veg bylo 545,69 pM a v mléce žp 482,89 pM. Je však důležité zmínit, že 85 % veg užívalo potravní doplňky s vitamínem B12. Třetím sledovaným parametrem byla hladina fosfatidylcholinu a hodnoty byly 26,88 vs. 30,55 %. Autoři také testovali hladiny jódu, které byly 126,42 vs. 159,22 µg/l. U sledovaných nutrientů je vidět, že veganky a vegetariánky mají v mléce nižší hodnoty než ženy konzumující také živočišné produkty. Jedině vitamin B12 byl vyšší v mléce veganek a vegetariánek, ale to bylo dáno tím, že jej doplňují potravními doplňky. Kojící ženy, a zejména veganky a vegetariánky, by tedy měly doplňovat nejen vitamín B12, ale také DHA a jiné nutrienty, aby zajistily dítěti vše, co potřebuje.

https://doi.org/10.3390/nu15081855

24.4.2023; Holmannová