Protimikrobiální a protizánětlivé účinky mateřského mléka

Rubriky:

Mateřské mléko je pro dítě nejen výživou, ale také ochráncem. Obsahuje totiž látky, které dokážou ničit mnohé patogenní bakterie a modulovat aktivitu imunitního systému. Autoři v jedné studii sledovali obsah glycerol monolaurátu a jeho působení proti bakteriím v mateřském mléce, kravském mléce a umělém mléce. V mateřském mléce je přibližně 3000 µg/ml glycerol monolaurátu, zatímco v kravském pouze 150 μg/ml a v umělém mléce není žádný. Mléka byla testována proti zlatému stafylokokovi (Staphylococcus aureus), Bacillus subtilis, Clostridium perfringens, Escherichia coli. Všechny mohou způsobit závažné, i život ohrožující infekce. Mateřské mléko bylo mnohem účinnější v potlačování růstu bakteriálních kolonií, tj. bakterie se přestaly množit a mnohé byly zabity. Jedinou bakterií, na kterou mateřské, ani jiné testované mléko nestačilo, byla Enterococcus faecalis. Pokud autoři přidali glycerol monolaurát ke kravskému mléku, zvýšila se jeho protibakteriální aktivita. To dává tušit, že právě glycerol monolaurát je tou protimikrobiální složkou v mléce. Další zajímavou zjištěnou věcí bylo, že pouze mateřské mléko vykazovalo také protizánětlivé účinky. Zánět na sliznici je často zahájen přítomností infekčního patogenu, alergenem atd. a může vážně poškodit sliznici. Příliš silný nebo dlouhodobý zánět je nežádoucí. V přítomnosti bakterií se zvýšila tvorba prozánětlivého cytokinu IL-8 buňkami sliznice. Ta však poklesla v přítomnosti mateřského mléka.

Studií se podařilo prokázat, že mateřské mléko má protimikrobiální a protizánětlivé účinky, které postrádá kravské mléko a umělé mléko. 23.12.2019

Zdroj: Glycerol Monolaurate Contributes to the Antimicrobial and Anti-inflammatory Activity of Human Milk