Oligosacharidy z mateřského mléka jsou účinné v boji s různými bakteriemi
Oligosacharidy v mateřském mléce jsou složené cukerné sloučeniny, které vykazují velké množství účinků. Mají též protimikrobiální aktivitu. Mnohé bakterie dokáží vytvářet biofilm, tj. společenstvo bakterií, které vytváří souvislou masu. Bakterie v biofilmu jsou velmi odolné vůči léčbě. Několik studií potvrdilo účinky oligosacharidů proti streptokokům. V této studii autoři testovali oligosacharidy mateřského mléka proti bakteriím nebezpečným pro člověka, jako jsou Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis a E. faecium, dále pak Acinetobacter baumannii a Burkholderia cenocepacia.
Při pokusech, kdy se oligosacharidy přidaly k volným bakteriím i bakteriálnímu biofilmu, se zjistilo, že omezují aktivitu všech testovaných bakterií (bakterie se přestaly množit a mnohé zemřely) a obzvláště účinné byly proti enterokokům. Autorům se podařilo identifikovat oligosacharid, který za účinkem stojí, a to je fukosyllaktóza. Autoři se domnívají, že jsou tímto protimikrobiálním efektem mateřského mléka chráněny jak kojící ženy (obzvláště vysoce namáhaná pokožka okolo bradavky a bradavka), tak kojené děti.
17.1.2022; Holmannová