Mateřské mléko a omega mastné kyseliny
Mateřské mléko je plnohodnotný zdroj živin a energie pro vyvíjející se dítě. Důležitou složkou jsou také omega nenasycené mastné kyseliny. Jednou z nich je kyselina kyselina dokosahexaenová (DHA), která hraje důležitou roli v růstu a vývoji dítěte, včetně centrální nervové soustavy. Dle předchozích pokusů je hladina DHA v mateřském mléce ovlivněna stravou matky, tj. zda je bohatá na ryby a rybí tuk. Matky z pobřežních států mají vyšší koncentraci DHA v mateřském mléce. Tato studie byla situovaná do Litvy. Hodnotilo se celkové množství DHA v mateřském mléce 71 žen. I zde se prokázalo, že konzumace ryb má pozitivní dopad na množství DHA v mateřském mléce, ale většina matek měla hodnoty nízké, neboť nepřijímaly dostatek DHA. Hodnoty DHA se pohybovaly mezi 0,1 a 0,9 % všech tuků v mateřském mléce. Matky s nízkými hodnotami uváděly, že ryby konzumují výjimečně, matky s vyššího hodnotami DHA konzumovaly ryby alespoň dvakrát týdně. Autoři také prokázali, že i konzumace másla a avokáda pomáhá zvýšit koncentraci DHA v mateřském mléce. Na množství DNA naopak nemá vliv chování matky, doba kojení, způsob podávání mateřského mléka (z prsu, odstříkané). Doporučené dávka DHA je 200 mg denně. Je váš příjem DNA dostatečný?
Zdroj: Fish intake reflects on DHA level in breast milk among lactating women in Latvia