Analýza oligosacharidů zastoupených v lidském mateřském mléce a vybraných druzích zvířecích mlék
Oligosacharidy (složené cukry) obsažené v mateřském mléce hrají významnou roli ve zdraví kojeného dítěte, podporují vývoj imunitního systému, střevní mikroflóry aj. Pokud maminka nemůže nebo nechce kojit, jsou děti krmeny mléky zvířecími, nejčastěji se jedná o mléko kravské. Autoři porovnávali složení mateřského mléka, co se oligosacharidů týká, se zvířecími mléky (kravské, kozí, jačí a oslí). Sledovali 12 vybraných oligosacharidů.
Analýzou vzorků mlék se zjistilo, že mateřské mléko obsahuje bezkonkurenčně nejvyšší množství každého ze zkoumaných oligosacharidů. Některé ani nebyly ve zvířecích mlécích zastoupeny. Výzkum ukázal, že například 3-fukosyllaktózy bylo v jačím mléce (v μg/ml) cca 63,3, v oslím cca 123, v kozím 71, v kravském 86,6 a v lidském 1037. Oligosacharid LSTc (sialyl-lakto-N-tetraóza c) byl pouze v mateřském a kozím mléce (84 vs. 9 μg/ml) a LSTa (sialyl-lakto-N-tetraóza a) pouze v mléce mateřském. Studie tedy ukazuje, že mateřské mléko má absolutně nejvyšší obsah a nejširší spektrum oligosacharidů v porovnání s testovanými mléky zvířecími.
zdroj: https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104727
8.8.2022; Holmannová