Mateřské mléko „chrání“ před potravinovou alergií

Rubriky: |

Nedávno zveřejnění text dokládá, že imunitní odpověď matky na alergen, jeho tolerance, je důležitá i pro děti. Senzitizace matky alergenem, tj. vystavení alergenů, ovlivňuje citlivost potomků k danému alergenu. Testy zatím probíhaly pouze na myších. Podání alergenu matce pomohlo předejít anafylaktické reakci potomka, snížit produkci protilátek spojených s alergií, tj. IgE, ani nedošlo k výraznému pomnožení do alergie zapojených buněk, v tomto případě mastocytů, ve střevní sliznici. To je dáno tím, že se potomek získává imunitní komplexy z protilátky a alergenu při kojení a kojenec si pak na základě toho vytváří speciální imunitní buňky, které umí tlumit nežádoucí reakce včetně alergických. Jedná se o regulační T lymfocyty. Pokud je tedy samice vystavena alergenům v potravinách, dochází k vytvoření tolerance proti tomuto alergenu u potomka. Nyní se vědci chystají potvrdit tento efekt také u lidí. Pokud se podaří potvrdit výsledky i u maminek a dětí, bylo by vhodné, aby maminky během těhotenství a v době kojení konzumovaly potraviny, které jsou nejčastějšími alergeny, tj. arašídy, korýše, vejce atd.

Zdroj: http://jem.rupress.org/content/early/2017/11/17/jem.20171163