Česnek a jeho metabolity v mateřském mléce

Rubriky:

Studie naznačují, že pokud matka v průběhu těhotenství a kojení konzumuje česnek, dítě jej pak lépe přijímá, když už jí pevnou stravu. Zatím však vědci nezjišťovali, zda některé složky česneku pronikají do mateřského mléka. Do mléka se dostávají sirné sloučeniny (allyl metyl sulfid, allyl metyl sulfoxid, allyl metyl sulfon). Autoři analyzovali vzorky mateřského mléka od 18 žen. Vzorky se odebíraly před a 3 hodiny po konzumování česneku. Sloučenin z česneku se dostávají do mléka již za 1 hodinu po konzumaci česneku a jejich koncentrace je nejvyšší právě od 1−3,5 hodiny po konzumaci. Látky z česneku, které pronikají do mléka tak mohou dítě „zvykat“ na česnek. 12/31/2018

Quantification of volatile metabolites derived from garlic in human breast milk