Jedinečné složení mateřského mléka

Rubriky:

Mateřské mléko je velmi důležité pro vývoj dítěte, což je dáno jeho unikátním složením, které  zatím ani ty nejlepší umělé výživy neumí „zkopírovat“. Vědci se stále snaží hledat rozdíly mezi mléky různých živočichů. V této studii se zaměřili na porovnání kolostra (prvního mléka) mateřského a kravského, a to hlavně co se aminokyselin týká. Aminokyseliny jsou stavební prvky bílkovin, mohou z nich vznikat také cukry atd. Jsou tedy velmi důležité. Celkový obsah aminokyselin byl u kravského kolostra 0,32 g/l a u mateřského to bylo 0,63 g/l. Největší rozdíl mezi mateřským a kravském mléce byl v hodnotách histidinu, leucinu, lysinu, fenylalaninu a treoninu, a to ve prospěch mateřského mléka. U kravského kolostra byly vyšší hodnoty isoleucinu a valinu. Dle předešlých výzkumů např. treonin podporuje vývoj dítěte, zlepšuje imunitu, ochraňuje buněčné membrány a ochraňuje játra před nadměrným ukládáním tuků atd. Je tedy vidět, že každé kolostrum je, co se aminokyselin, jiné. Přesně dle potřeb potomka. Díky těmto studiím bude možné vyrobit lepší umělé náhrady mateřského mléka z mléka kravského. Bude moci být doplněno, co v kravském mléce chybí, je v nižší koncentraci než v mateřském.  Zatím je tedy mateřské mléko stále jedinečné.

Zdroj: Quantitative analysis of amino acids in human and bovine colostrum milk samples through iTRAQ labeling